Petković u opštini Istok: Ostanite na svojim vekovnim ognjištima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je danas opštinu Istok, gde je posetio porodični dom Radoja Pumpalovića u Dubravi, povratnika u ovoj opštini, koji se u poslednjih godinu dana više puta našao na meti Albanaca, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković je naveo da su 81-godišnji Radoje i njegova supruga u poslednjih godina dana napadnuti više puta, a poslednji put pre samo nekoliko nedelja “i to zato što Radoje poseduje devet hektara zemljišta”, koje, kako je rekao, “albanski ekstremisti žele da mu oduzmu i nateraju ga da napusti svoj prag”.

„Radoje spava sa sekirom kraj kreveta iz straha da će ga ponovo napasti“, rekao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

Kako je naveo, “dok iz Prištine poručuju da naše crkve i manastire treba skinuti sa liste ugroženih svetskih baština i da je Kosovo oaza mira i stabilnosti, upravo je Radoje Pumpalović pokazatelj u kakvoj muci i realnosti živi naš narod na KiM”.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje i 12. po redu, napad na pravoslavni hram u Kosovskoj Kamenici, crkvu Svete Petke, “što je sve rezultat antisrpske politike koja dolazi iz Prištine”.

Petković je poručio da je država Srbija tu da pomogne i preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

U tom smislu, naveo je da će Srbi na KiM dobiti video nadzor, “kako bi se lakše pronalazili i procesuirali počinionci”.

Petković je podsetio da je juče počela isplata finansijske pomoći za svakog Srbina na KiM.

„Ostanite na svojim vekovnim ognjištima, obrađujte vašu zemlju, a mi ćemo, kao država Srbija, biti uz vas“, rekao je Petković.

Radoje Pumpalović je potvrdio da, iako je već duže vreme meta napada, neće napustiti svoje ognjište.

„Pet puta nas već napadaju, sve su nam pokrali i odneli iz kuće. Pre dve nedelje su nam razbili staklo na vratima. U sred dana ih nađem u šumi, ali ne mogu protiv njih. Pet puta slučaj prijavljujem policiji. Hteo bih da ostanem ovde, ali ne ostavljaju nas na miru“, rekao je Radoje Pumpalović.

Prethodno, Petković je obišao crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Istoku, gde je razgovarao sa sveštenikom Nebojšom Sekulićem.

Sveštenik je u toj crkvi već sedam godina u službi, živi sa suprugom i četvoricom sinova.

„Hvala Bogu u ovoj crkvi se još uvek čuju zvona, pa malobrojni vernici koji su se vratili imaju gde da dođu. U samoj varošici živi, pored moje porodice, još petoro ili šestoro Srba“, rekao je Sekulić.

U opštini Istok je još šest ili sedam srpskih domaćinstava koji često svrate u hram, rekao je on i dodao da neke veće neprijatnosti nisu imali u poslednje vreme.

Sekulić je istakao da je život u okruženju težak, ali da se trudi da kao vernik širi dobrotu.

„Sloboda nam je u mnogim slučajevima uskraćena, ali i pored svih tih teškoća uspevamo da se okupljamo i opstanemo“, rekao je sveštenik.